ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟ
Στο Διακοπτό μπορεί κάποιος να γεμίσει τη μέρα του με ποιότητα. Μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι του χωριού με τα πόδια ή με το ποδήλατο σας σίγουρα θα σας ξεκουράσει και θα σας χαλαρώσει. Μπορείτε να ψαρέψετε ή να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφέ που το πλαισιώνουν. Φρέσκο ψάρι και ούζο, σήμα κατατεθέν του Διακοπτού ,θα βρείτε σίγουρα και καθημερινά στα ουζερί και τις ψαροταβέρνες της περιοχής μιας και οι ψαρότρατες δεν σταματούν.
Σίγουρα θα σταματήσετε σε κάποιο από τα γραφικά εκκλησάκια κατά μήκος της παραλίας όχι μόνο για να ανάψετε κάποιο κεράκι, αλλά και για να θαυμάσετε την μοναδική τους αρχιτεκτονική και το κατάλευκο χρώμα τους που δένει τέλεια με το γαλάζιο της θάλασσας.
Καλό είναι σε κάθε σας βόλτα έχετε το μαγιό σας μαζί μιας και οι παραλίες που συναντάτε σίγουρα θα σας προκαλέσουν για μια βουτιά. Ιδανικός προορισμός και για νέους και για οικογένειες, αυτός ο τόπος προσφέρει κυριολεκτικά τα πάντα! Παιδικές χαρές και ποδηλατόδρομοι, υπαίθρια θεατρικά από τις ομάδες νέων, θα γεμίσουν τα παιδιά σας χαμόγελο και εμπειρίες!
Όσο για τους νέους τα beach- bars της περιοχής είναι διάσημα σε όλη την Ελλάδα για τα μοναδικά events τους και την ποιότητα τους.
Είναι μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού η ποικιλία πραγμάτων που έχει κάποιος να κάνει ανεξάρτητα από την ηλικία του καθενός.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας παίζουν μαγικά παιχνίδια, κάνοντας το Διακοπτό ένα από τα γραφικότερα χωριά της Ελλάδας μας.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η περιοχή φημίζεται για τις καταπληκτικές παραλίες της. Ενδεικτικά κάποιες από τις παραλίες είναι:
– Η παραλία του Διακοφτού
είναι μια ήρεμη μη οργανωμένη παραλία με γαλανά νερά και λεπτό βότσαλο στην ακτή. Ησυχη, ήρεμη συνίσταται για τη βουτιά σας,το ψάρεμα σας και στιγμές χαλάρωσης.
– Η παραλία της Εγκάλης
είναι η πιο φημισμένη παραλία της περιοχής, οργανωμένη, με λεπτή άμμο και μεγάλη ακτογραμμή. Τα μεγαλύτερα beachbarsτης Ελλάδας βρίσκονται εκεί συνδυάζοντας το μπάνιο και τα θαλάσσια sports με υπέροχες παρουσίες και πολύ ξεφάντωμα.
– Η παραλία του Ελαιώνα
Σε απόσταση μόνο μερικών χιλιομέτρων από το Διακοπτό(Διακοφτό) βρίσκεται ο Ελαιώνας, ένας πολύ όμορφος τουριστικός προορισμός με μία από τις πιο όμορφες παραλίες στον δήμο. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα και η θάλασσα είναι πολύ καθαρή.
Ο Ελαιώνας έχει ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων και μπαρ ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.
Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με παιδική χαρά πάνω στην παραλία για τους μικρούς, καθώς και ένα γήπεδο beach-volley για τους μεγαλύτερους επισκέπτες. Δίπλα από το γήπεδο υπάρχει ένα μεγάλο παρκινγκ, για να γλυτώσετε τη φασαρία του παρκαρίσματος.
– Η παραλία της Πούντας με Γαλάζια Σημαία
Η παραλία της Τράπεζας είναι η γνωστή Πούντα, μια παραλία με γαλάζια σημαία, απόδειξη της καθαρότητας της παραλίας. Η Πούντα είναι μία μεγάλη παραλία με βότσαλα και φυσική ομορφιά, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και πάντα ήρεμη και με εύκολη πρόσβαση.
-Η παραλία Πλατάνου
πρόκειται για μια από της ομορφότερες παραλίες της περιοχής. Η φυσική της ομορφιά δεν υπάρχει ούτε σε νησί! Πράσινο τοπίο με καταγάλανα νερά! Οργανωμένη, με εύκολη πρόσβαση και αρκετό κόσμο. Απλά πρέπει να την επισκεφτείτε!
– Η παραλία της Ροδιάς
Μια άλλη όμορφη παραλία κοντά στο Διακοπτό, είναι αυτή της Ροδιάς! Η παραλία από βότσαλο χαρακτηρίζεται οικογενειακή καθώς προσελκύει κυρίως οικογένειες που αναζητούν ηρεμία. Μαγαζάκια υπάρχουν τριγύρω για να καλύψουν τις ανάγκες σας!
– Η παραλία της Άκολης
είναι μια ακόμη γραφική παραλία, πάντα ήρεμη και ζωντανή. Επισκέπτες της είναι κυρίως νέοι αλλά και μεγαλύτεροι. Πολλά μαγαζιά και ουζερί θα ικανοποιήσουν την δίψα σας και την πείνα σας με νόστιμα εδέσματα!
– Η παραλία του Κρυονέριου
Καταπληκτική παραλία με δέντρα και φυσική σκιά, εύκολη στην πρόσβαση, ήσυχη με ωραίο κόσμο και ψιλό βοτσαλάκι. Ιδανική για να περάσετε όλη σας την ημέρα!
– Η παραλία των Νικολέικων
ΑΚΡΑΤΑ
1. Μονή Αγ. Τριάδος
Μεταβυζαντινή μονή σε προνομιακή θέση στα περίχωρα της Ακράτας.Κτίστηκε το 1715 μ.Χ. Η Εκκλησία της Μονής είναι μονόχωρη με τρούλο και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η μονή έχει στην κατοχή της πλήθος αξιόλογων κειμηλίων, λειψανοθήκες και φορητές εικόνες. Πολλά από τα κελιά της μονής είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.
2. Η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, καθεδρικός ναός της Ακράτας είναι μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για την περιοχή. Τελευταία γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του ως διατηρητέο μνημείο, καθώς και για τη συντήρησή του, αφού ο χρόνος είναι πάντα φθοροποιός.
Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες, για τις οποίες γίνεται αναφορά στην παρουσίαση των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας.
3. Χελμός – Λίμνη Τσιβλού – Δάσος Ζαρούχλας
Στα μέσα της διαδρομής προς Ζαρούχλα (από την Ακράτα) και στα δεξιά, θ’ αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, τη λίμνη του Τσιβλού.
Κατάφυτες πλαγιές συμπληρώνουν το τοπίο και το σκηνικό θυμίζει Καναδά.
Λίμνη μικρών διαστάσεων, με τεράστια κλαδιά να ξεπετάγονται από την επιφάνειά της, μας δημιουργεί δέος και σκέψεις για τέρατα και δράκους που κυκλοφορούν κάτω από τα ήσυχα νερά της.
Με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, κάντε το γύρο της λίμνης (υπάρχει περιμετρικός). Το πικ-νικ επιβάλλεται (στους οργανωμένους χώρους), αλλά προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής.
Ακολουθείστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθη και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου – Ζαρούχλας. Στο χωριό Περιστέρα, μην ξεχάσετε να γευθείτε την περίφημη πέστροφα της περιοχής. Από την Περιστέρα ξεκινά ο νέος οδικός άξονας (14 χλμ.), που φτάνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων . Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα και επισκέψεις σε ιστορικά σημεία όπως η Βρύση της Γκόλφως (όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία) και τα Ύδατα της Στυγός που πηγάζουν από τα Αρόανια Όρη (Χελμός). Καταρράκτες, ρυάκια, πύργοι αναστηλωμένοι, βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν μια μοναδική πρόταση.
Το χωριό Ζαρούχλα αποτελεί ορμητήριο για τον Αρχαίο Φενεό. Υπάρχει μια υπέροχη (χωμάτινη) διαδρομή μέσα από τα έλατα που συνδέει την Αχαΐα με την Κορινθία. Το τετρακινητήριο είναι απαραίτητο.
(Όσοι δεν διαθέτουν τετρακινητήριο μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Trekking Hellas : www.trekking.gr που διοργανώνει μονοήμερο jeep safari στο Χελμό).
Όλα τα χωριά της Νωνάκριδος είναι γραφικά και φιλόξενα.
Η Αγία Βαρβάρα σας περιμένει στην πλατεία της κάτω από το δροσερό πλάτανο, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και την Εκκλησία, αφιερωμένη στη Παναγία.
Η Βαλιμή είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο (μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και την πλατεία της ).
Στη Ζαρούχλα γραφικά ταβερνάκια, τοπικά προϊόντα (μέλι, ρίγανη κ.λ.π.) και το καταπράσινο δάσος της.
Στην Περιστέρα αιωνόβιοι πλάτανοι σκιάζουν τη φιλόξενη πλατεία της.
Ο επισκέπτης παντού καλοδεχούμενος.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
Περπατώντας στις γειτονιές της περιοχής μας…
Η περιοχή προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση στον επισκέπτη που θα αποφασίσει να γνωρίσει καλύτερα τις γειτονιές της. Με το φυσικό της κάλλος δίνει την ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις στους πάμπολλους οικισμούς της.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ
Πρόκειται για αρχιτεκτονικό μνημείο του 1890,έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ όπου αρχικά στεγαζόταν η δημοτική αγορά του Αιγίου.
Το Μουσείο του Αιγίου, αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτιρίου της παλαιάς αγοράς, όπου υπάρχουν έξι αίθουσες και εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά.
περισσότερα
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ
Στεγάζεται στο αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου και ιδρύθηκε το 1994 από τη Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας.
Το πολύ πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό που εκτίθεται σε 9 αίθουσες καλύπτει μια μεγάλη περίοδο (από Τουρκοκρατία έως σήμερα) της ιστορίας και της παράδοσης (όπλα, στολές, πίνακες, αγροτικά εργαλεία, κεντήματα, κ.ά) της Αιγιάλειας.
περισσότερα
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο αποτελεί μέρος ενός μεγαλοπρεπούς αρχιτεκτονικού οικοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Παρεκκλήσιο της Επισκοπής.
Οι εργασίες ανέγερσής του άρχισαν το 1982 από το Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο – ο οποίος και συνέλαβε την ιδέα σύστασής του – και παραδόθηκε σε χρήση το 1987. Φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα, μεταξύ των οποίων ένα αυτούσιο Τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βούρων Αιγιαλείας, 100 περίπου εικόνες, πολλά χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, καλύμματα, χρυσοκέντητο Επιτάφιο, παλαιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα κ.α.
Διεύθυνση: Μελετοπούλων και Αιγιαλέως,
Τηλ.: 26910.61251, 26910.21777
ΤΟΠΙΚΌ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΑΡΧΕΊΟ
Στο Αρχείο φυλάσσονται 280 περίπου αρχεία εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Το πιο σημαντικό είναι το αρχείο του Ανδρέα Λόντου (1827-1844). Στο Αρχείο φυλάσσονται επίσης βιβλία, φωτογραφίες, εφημερίδες κ.ά.
Διεύθυνση: Οδός Στράτωνος 14 και Π. Μελά,
Τηλ.: 26910.21293
Σκάλες του Φιλοποίμενος
Κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και της παραλίας, στο ύψος του σταθμού αντικρίζει ο επισκέπτης τις ονομαστές σκάλες του Φιλοποίμενος.
Είναι 172 πέτρινα σκαλιά που φτιάχτηκαν το 1901 με πλάτος όσο ενός δρόμου και συνδέουν την κάτω πόλη με την επάνω και το ιστορικό κέντρο.
Μια πλατεία πλημμυρισμένη από λουλούδια και πράσινο. Από τα Ψηλά Αλώνια ο επισκέπτης αντικρίζει έναν εκτεταμένο ορίζοντα, που αγκαλιάζει τα γύρω βουνά. Ξεχωριστή θέση στη πλατεία κατέχει το κτίσμα του Δημοτικού κυλικείου. Πρόκειται για έναν επιβλητικό πύργο (ενετικό), που πλαισιωμένος από φοίνικες, δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελεί το ‘σήμα κατατεθέν’ της πόλης του Αιγίου και δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά στη πόλη.
Πλάτανος του Παυσανία και οι 12 βρύσες
Ιστορικός είναι και ο Πλάτανος, τον οποίο αναφέρει ο διάσημος αρχαιολόγος και ανασκαφέας της Τροίας και των Μυκηνών, ο Ερ. Σλήμαν στο βιβλίο του ‘Πελοπόννησος και Τροία’, βρίσκεται σε περίοπτη θέση.
Είναι γνωστός και ως Πλάτανος του Παυσανία λόγω της αναφοράς του αρχαίου περιηγητή στις 12 βρύσες, τις πηγές που βρίσκονται κοντά του.
Η Αλυκή, βέβαια, είναι γνωστή και για την όμορφη και καθαρή παραλία της-την πιο κοντινή στην πόλη – που την απολαμβάνουν το καλοκαίρι πολλοί Αιγιώτες και ξένοι τουρίστες.
Καλάβρυτα αξιοθέατα
Ιστορία της Ζαχλωρούς
Η Ζαχλωρού είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 640 μέτρων, μέσα στο ξεχωριστό Φαράγγι του Βουραϊκού. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τα Καλάβρυτα, στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων.
Το όνομα Ζαχλωρού προήλθε από το Σλαβικό «Ζάγκλορο», που σημαίνει «πίσω από το βουνά».
Η Ζαχλωρού χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από κυνηγημένους περαστικούς που ήρθαν από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοί της, ανέρχονται στους 112 περίπου και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι, που συνδέει τη Ζαχλωρού με το Μέγα Σπήλαιο. Το μονοπάτι το χρησιμοποιούσαν την παλιά εποχή, όπου ο δρόμος προς το Μέγα Σπήλαιο δεν υπήρχε. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Το χωριό αγκαλιάζεται από το μεγαλύτερο δάσος του νομού Αχαΐας, από πεύκα, καστανιές, έλατα και προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας και γαλήνης.
Στη Ζαχλωρού υπάρχουν προσεγμένοι ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας καθώς και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα.
Μάθετε πέρισσοτερα για την ιστορία της Ζαχλωρού εδώ.
Ιστορία των Καλαβρύτων
Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Αχαΐας είναι αυτή που καλύπτεται από τον ορεινό όγκο του Χελμού. Η όμορφη και γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού, ενώ απέχει 77χλμ. Από την Πάτρα και 190χλμ. από την Αθήνα. Η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η άφιξη στα Καλάβρυτα θυμίζει στον επισκέπτη ότι το ταξίδι στην ομορφιά και την ιστορία συνεχίζεται. Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ποικιλία της βλάστησης συνδυάζονται αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και την ιστορία των Καλαβρύτων.
Κατά την αρχαιότητα, στη θέση των Καλαβρύτων βρισκόταν η πόλη Κυναίθα που καταστράφηκε από τους Αιτωλούς και ξαναχτίστηκε επί Ρωμαιοκρατίας από τον αυτοκράτορα Ανδριανό. Στις αρχές του 13ου αιώνα πέρασε στα χέρια των Φράγκων ενώ το φρούριο του οποίου ερείπια δεσπόζουν μέχρι σήμερα πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο έχει συνδεθεί με την οικογένεια Παλαιολόγων.
Τα Καλάβρυτα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, το Μάρτιο του 1821. Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 21/03/1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την επανάσταση, υψώνοντας το ιερό λάβαρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί από τους πολυτιμότερους Εθνικούς θησαυρούς.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανικοί κατακτητές μπήκαν στα Καλάβρυτα και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σημάδεψαν τα Καλάβρυτα. Στις 13/12/1943 τα Ναζιστικά Στρατεύματα εκτέλεσαν όλο των ανδρικό πληθυσμό 14 ετών και άνω και έκαψαν ολοσχερώς την πόλη. Ζωντανό μνημείο των τραγικών γεγονότων είναι ο “Τόπος Θυσίας” στο λόφο του Καπή, και το Δημοτικό σχολείο που στεγάζει το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της προνομιακής τους θέσης και του σπάνιου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε μοναδικά αξιοθέατα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, πατροπαράδοτους οικισμούς και χωριά, με αποκορύφωμα την απαράμιλλης ομορφιάς φύση που την αγκαλιάζει.
Φαράγγι του Βουραϊκού
Το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Το ιδιαίτερο στοιχείο του φαραγγιού είναι το μικρό τρενάκι που το διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο οδοντωτός προσφέρει στους επιβάτες του μια μαγευτική διαδρομή με μεγαλοπρεπή άγρια ομορφιά, επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και καταρράκτες συνεχίζοντας στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” όπου το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα.
Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.
Οδοντωτός
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η αλησμόνητη βόλτα μέσα από το αξεπέραστης ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία της χώρας μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.
Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου αποφασίστηκε επί Τρικουπικής διακυβέρνησης, στα πλαίσια του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση όλης της Ελλάδας. Το έργο τελείωσε το 1895 και τα εγκαίνια έγιναν την επόμενη χρονιά με την συμμετοχή του τότε βασιλιά. Η πρώτη μηχανή ήταν ατμοκίνητη και σε κάθε στάση υπήρχαν υδατόπυργοι για την αναπλήρωση του νερού.
Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλιόμετρα ενώ η διαδρομή διαρκεί μια ώρα. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι’ αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει το τρενάκι από το επίπεδο της θάλασσας στα Καλάβρυτα που έχουν υψόμετρο 750 μέτρα. Οι γραμμές έχουν πλάτος 0,75 μ. και είναι οι μικρότερες σε πλάτος γραμμές της Ευρώπης. Ο Οδοντωτός προσφέρει στους επιβάτες του μια μαγευτική διαδρομή με κατάφυτα τοπία, επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και καταρράκτες συνεχίζονταςι στο πιο στενό σημείο της διαδρομής που λέγεται “Πόρτες” όπου το τρενάκι περνάει μέσα από σήραγγα.
Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει ένα μονοπάτι που παλαιότερα το χρησημοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα έχει σηματοδοτηθεί με τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα διαρκεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.
Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας
Το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Αργότερα επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή.
Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων.
Επίσης, ανάμεσα στα ιερά κειμήλια είναι η κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, που γιορτάζει στις 17 Μαρτίου. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κλπ.
Επιπλέον, πολύ σημαντικά είναι τα 3.000 έντυπα που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Μονής από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται από το 1502.
Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Στο Νεραϊδοχώρη, στην κορυφή του όρους Χελμού και σε ύψος 2.340 μ. έχει εγκατασταθεί το νέο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ.
Ύδατα Στυγός
Τα Ύδατα Στυγός βρίσκονται στην επιβλητική, βραχώδη Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100μ. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σχηματίζεται από την πτώση νερών από 200 περίπου μ. και χύνονται στον ποταμό Κράθι. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα νερά της Στύγας φρουρούσαν τον Άδη και τρομοκρατούσαν θεούς και θνητούς που ορκίζονταν ψέματα.
Τόπος Θυσίας
Ο Τόπος Θυσίας των Καλαβρυτινών είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στο λόφο του Καπή, 500 μέτρα από το κέντρο των Καλαβρύτων.
Εκεί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες της περιοχής από 14 ετών και πάνω, από τους Γερμανούς. Σήμερα, στη ράχη του Καπή βρίσκεται το γλυπτό της Καλαβρυτινής μάνας και ο μεγάλος σταυρός που υψώνεται πάνω από την μαρτυρική πόλη για να θυμίζει το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
Δημοτικό Μουσείο
Το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο εφόσον συνδέεται άρρηκτα με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου
Η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών και είναι χτισμένη το 362, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων.
Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια.
Αρχοντικό Παλαιολογίνας
Το Αρχοντικό της Παλαιλογίνας είναι ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα του 15ου αιώνα και βρίσκεται μέσα στα Καλάβρυτα επί της οδού Αγίου Αλεξίου. Έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων ενώ λειτουργεί ως πολυχώρος για συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες κ.α.
Εκκλησία Παναγίας Πλατανιώτισσας
Το Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από την πόλη των Καλαβρύτων, στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης.
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας έχει σχηματιστεί μέσα στην κουφάλα ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Το πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ., στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων.
Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σπήλαιο των Λιμνών
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το «Σπήλαιο των Λιμνών», το οποίο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης και δύσκολα μπορεί κάποιος να συναντήσει όμοιό του. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως, και απέχει περίπου 17χλμ. από τα Καλάβρυτα, 9χλμ από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη.
Το σπήλαιο διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς, αλλεπάλληλες κλιμακωτές, σε τρείς ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες. Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.
Το Χειμώνα τα χιόνια λιώνουν και το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα τμήμα του ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μέτρα. Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, που είναι επισκέψιμο, είναι 500μ.
Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 14χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, είναι πολύ καλά οργανωμένο και δέχεται κάθε χρόνο 100.000 επισκέπτες και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ.
Το χιονοδρομικό διαθέτει άνετους χώρους για παρκινγκ, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι (με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο) καθώς και δύο σχολές σκι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ. Βρίσκεται δίπλα στο παρκινγκ και διαθέτει κατάστημα γρήγορου φαγητού και άρτια εξοπλισμένη καφετέρια.
Επίσης, διαθέτει ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων 700 τ.μ., στη θέση Βαθιά Λάκκα, με καντίνα, κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση των χιονοδρόμων, τουαλέτες και παρκινγκ για τους χιονοστρωτήρες. Οι δρόμοι εκχιονίζονται επί 24ώρου βάσεως από τρία εκχιονιστικά, ενώ πέντε χιονοστρωτήρες αναλαμβάνουν κάθε βράδυ την προετοιμασία των πιστών.
Το χιονοδρομικό διαθέτει συνολικά επτά αναβατήρες: ένα τριθέσιο εναέριο, ένα διθέσιο εναέριο και πέντε συρόμενους. Οι πίστες του κέντρου είναι δώδεκα, έχουν συνολικό μήκος 20 χλμ. και περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.