DJI_0174-scaled_pe
DJI_0048-1-scaled_pe

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το Διακοπτό ή Διακοφτο είναι μία πολή όμορφη κομώπολη στην Αχαΐα και ένα μέρος όπου μπορείτε να περάσετε πολύ όμορφα στις Διακοπές σας. Σε απόσταση μόνο 30 χμ από τα Καλάβρυτα μπορείτε να συνδυάσετε το βουνό με τις όμορφες παραλίες. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το λιμάνι του Διακοπτού, στο λιμάνι θα βρείτε πολλές ψαρόβαρκες όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι από τον Κορινθιακό. Δίπλα από το λιμάνι βρίσκεται το εκκλησάκι του ‘Αγιου Νικόλα, ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι δίπλα στη θάλασσα

Από το Διακοφτό ξεκινάει ο γνωστός οδοντωτός σιδηρόδρομος και φτάνει στα Καλάβρυτα. Στο σταθμό θα δείτε την παλιά ατμομηχανή του οδοντωτού. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι το κέντρο της πόλης και θα βρείτε καφετέριες, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα για τις καθημερινές σας αγορές. Στο Διακοφτό υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα όπου θα βρείτε ο,τι χρειαστείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Στην κεντρική πλατεία γίνονται οι περισσότερες καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Μπορείτε επίσης να επισκευτείτε το αμαξοστάσιο του Διακοπτού και να δείτε τα καινούργια τρένα του οδοντωτού.

Μέσα στο Διακοπτο ή Διακοφτο θα βρείτε 3 όμορφες παραλίες για να απολαύσεται το μπάνιο σας. Η πρώτη βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι του Διακοπτού. Η δεύτερη βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο από το λιμάνι προς το ποτάμι και η τρίτη είναι η γνωστή παραλία Εγκάλη που βρίσκεται στο τέλος του παραλιακού δρόμου από το λιμάνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη δεύτερη παραλία. Η παραλία Εγκάλη είναι μία πολύ όμορφη παραλία με άμμο, όπου υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και κάθε μέρα είναι γεμάτη από κόσμο. Στην Εγκάλη μπορείτε να απολαύσεται τον καφέ ή το ποτό σας.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Διακοπτού βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο Ελαιώνας (Τρυπιά) που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών και διαθέτει όλη την υποδομή για ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση. Γύρω οικισμοί είναι η Τερψιθέα και το Μετόχι (το οποίο ανήκε στη μονή Μεγάλου Σπηλαίου).

Ο οικισμός Τρυπιά ως παλαιότερος οικισμός απογράφεται από το 1835 με 4 κατοίκους μόνο. Από το 1848 όμως μαζί με το Μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου απογράφονται κανονικά, με μεγάλες αυξομειώσεις όμως του πληθυσμού λόγω των συχνών μετακινήσεων των κατοίκων. Το Μετόχι απογράφεται αυτόνομα πλέον από το 1961 και ο οικισμός Τερψιθέα, σύμφωνα με μαρτυρίες, δημιουργήθηκε τη δεκατία του ’60.

Η παλαιότερη θέση του οικισμού Τρυπιά ήταν ψηλότερα, στο σημείο όπου βρισκόταν η Αρχαία πόλη Βούρα. Όσον αφορά την ονομασία του οικισμού Τρυπιά, μια εκδοχή είναι πως προέρχεται από τη μυθολογική αναφορά στη Σπηλιά του Ηρακλή (τρύπα-τρυπιά). Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει για το σπήλαιο αυτό ότι κατεβαίνοντας από τη Βούρα (αρχαία πόλη) προς τη θάλασσα συναντά κανείς το ποτάμι του Βουραϊκού και βλέπει μέσα σε σπηλιά το άγαλμα του Ηρακλή. Αυτή η αναφορά αποτελεί και τη πιο αξιόπιστη μαρτυρία για την ακριβή θέση όπου βρισκόταν το σπήλαιο που είχε αφιερωθεί στη λατρεία του μεγαλύτερου ημίθεου της αρχαιότητας. Μια άλλη εκδοχή είναι πως επειδή τα σπίτια της περιοχής ήταν πολυ χαμηλά τα οποία αποκαλούσαν “τρύπες”, ήταν και η αιτία να ονομαστεί ο οικισμός έτσι.

Η σημερινή πλέον ονομασία του οικισμού, Ελαιώνας, βασίζεται στη μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

ΝΙΚΟΛΑΙΙΚΑ

Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο παραθαλάσσιο χωριό με σημαντική τουριστική κίνηση, κυρίως το καλοκαίρι. Σίγουρα μόλις τα επισκεφτείτε θα σας δελεάσει η φροντισμένη και μοναδικής ομορφιάς βοτσαλένια παραλία τους η οποία ξεδιπλώνεται σ’ έναν πανέμορφο κόλπο. Στα καταγάλανα νερά της θ’ απολαύσετε υπέροχα μπάνια και στιγμές χαλάρωσης.

Η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι πλήρης (μεγάλα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ κ.α.) ώστε να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για άνετες και πετυχημένες διακοπές. Ο ναός των Νικολαίικων πανηγυρίζει στις 4 Δεκεμβρίου, εορτή της Αγίας Βαρβάρας.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 429

ΡΟΔΙΑ

Η Ροδιά είναι ένα όμορφο τυπικό χωριό της περιοχής με μεγάλη πλατεία και ένα γραφικό ναό με την καμπάνα του κρεμασμένη στα κλαδιά ενός μεγάλου πλατάνου. Στην πλατεία της υπάρχουν καφενεία, παιδική χαρά και έντονη ζωή και δραστηριότητα όλες τις εποχές.

Οι δύο ναοί του χωριού εορτάζουν στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος και στις 6 Αυγούστου το μικρό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης, οπότε διοργανώνεται και μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.
Στην παραλία της θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πεντακάθαρη θάλασσα και την ωραία πλαζ με άμμο και βότσαλα.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 431

ΜΑΜΟΥΣΙΑ

Από τη Ροδιά ξεκινά ένας δρόμος που οδηγεί στο μικρό γραφικό χωριό Μαμουσιά.
Εδώ υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος με Ελληνιστικό νεκροταφείο, ερείπια τοίχων και θεάτρου, επισκέψιμου για όσους ενδιαφέρονται. Πρόκειται για τα ίχνη της αρχαίας Κερύνειας, που σύμφωνα με τον Παυσανία πήρε το όνομά της ή από τον ηγεμόνα του τόπου ή από τον Κερυνίτη ποταμό ( για τη θέση της υπάρχει διχογνωμία αφού κάποιοι άλλοι την τοποθετούν στη θέση της σημερινής Κερύνειας).

Η μυθολογία αναφέρει ότι στην αρχαία Κερύνεια ζούσε η Κερυνίτις έλαφος της Αφροδίτης, το ελάφι δηλ. το οποίο έπρεπε ο Ηρακλής να παραδώσει στον Ευρυσθέα, δίχως να τραυματισθεί. Εκεί υπήρχε και ο ονομαστός ναός των Ευμενίδων που κτίστηκε από τον Ορέστη μετά την αθώωσή του, με την ψήφο της Αθηνάς, από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου των Αθηνών για το φόνο της μητέρας του. Την αρχαία πόλη την στόλιζαν και άλλοι ναοί και αγάλματα.

Η αρχαία Κερύνεια υπήρξε μία από τις δώδεκα σπουδαιότερες αχαϊκές πόλεις και σημείωσε εξαιρετική άνθιση με τον ερχομό των Μυκηναίων.
Για όσους ενθουσιάζονται με τον οικοτουρισμό προτείνουμε τη φανταστική διαδρομή που ξεκινά από τη Μαμουσιά, περνά από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κερύνειας και οδηγεί στο οροπέδιο
“Άγιοι Ασώματοι”. Περπατήστε λοιπόν ανάμεσα στα αμπέλια μέχρι το βόρειο μέρος του οροπεδίου απ’ όπου θα έχετε φανταστική θέα στον Κορινθιακό και κατεβαίνοντας το βουνό περάστε από το σπήλαιο του Ηρακλή για να φτάσετε τελικά ως το Διακοπτό.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 295

ΤΡΑΠΕΖΑ

Ανατολικά του Διακοπτού βρίσκεται η θαυμάσια παραλία της Τράπεζας (Πούντα) και πιο ψηλά σε πανοραμική θέση, με φανταστική θέα σ’ ολόκληρο τον Κορινθιακό, το χωριό Τράπεζα.

Σε μια πλαγιά του βουνού, πάνω από το χωριό βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κτισμένο πάνω σε ερείπια ναού της θεάς Γης, από το οποίο σώζεται ακόμα ένας “Θόλος” (κωνοειδές κτίσμα της Μυκηναϊκής εποχής) που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Μέσα στο ναό υπάρχουν τοιχογραφίες από το 1757 μ.Χ.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος ιδρύθηκε το 1936 μ.Χ. και μέχρι το 1945 υπήρχαν μοναχοί. Αργότερα ερειπώθηκε, έπειτα όμως από ενέργειες του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου ανακαινίστηκε. Σ’ ένα οροπέδιο λίγο ψηλότερα από το μοναστήρι θα συναντήσετε ανάμεσα σε μεγάλες εκτάσεις αμπελιών και το ερειπωμένο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Ευρήματα από την αρχαία πόλη Βούρα έχουν βρεθεί στην περιοχή της Τράπεζας (αν και κάποιοι μελετητές την τοποθετούν πάνω από το χωριό Κάστρο, στο Άνω Διακοπτό. Υπάρχει επίσης η γνώμη πως η Βούρα βρισκόταν στη θέση της σημερινής Μαμουσιάς). Η αρχαία Βούρα ονομάστηκε έτσι από την κόρη του Ίωνα και της Ελίκης, ανήκε στην αρχαία ιωνική και αχαϊκή δωδεκάπολη και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Κατοικήθηκε αρχικά από τους Ίωνες και έπειτα από τους Αχαιούς, ο σεισμός όμως του 373 π.Χ. που κατέστρεψε την Ελίκη, προκάλεσε και τον δικό της καταποντισμό. Από έρευνες στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίου θεάτρου, ίχνη τειχών, πολλά ιερά με εξαίρετης τέχνης αγάλματα, νομίσματα που παριστάνουν τη σπηλιά και το άγαλμα του Ηρακλή κ.α.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 361

ΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΤΟ

Στην ορεινή περιοχή της Δημοτικής Ενότητας δεσπόζει το Άνω Διακοπτό, ένα επιβλητικό χωριό με δροσερό κλίμα, τοποθετημένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Η θέα του προς τον Κορινθιακό κόλπο είναι μοναδική ενώ στα δυτικά διακρίνεται, σ’ ένα μεγάλο οροπέδιο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με τις αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία, καλλιεργώντας κυρίως αμπέλια, ελιές, κερασιές, καρυδιές κ.α. Τα προϊόντα που παράγονται διακρίνονται για την ξεχωριστή τους ποιότητα και είναι φημισμένα σ’ όλη την περιοχή όπως είναι επίσης και η πηγή του νερού στο Ψαμμιακό.

Στο χωριό θα δείτε παραδοσιακά σπίτια και σύγχρονες κατοικίες να συνυπάρχουν ενώ θα βρείτε ταβέρνες, καφενεία και μαγαζάκια και τους φιλόξενους κάτοικους για να σας εξυπηρετήσουν. Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.
Η περιοχή φημίζεται για το όμορφο τοπίο της, ειδικά την άνοιξη όταν ανθίζουν οι κερασιές και το Φθινόπωρο όταν τα δέντρα αλλάζουν τα φύλλα τους σε χίλιες αποχρώσεις του χρυσού!

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 373

ΚΑΘΟΛΙΚΟ

Το χωριό Καθολικό βρίσκεται κοντά στο Άνω Διακοπτό και αποτελεί ένα ακόμα μέρος με φανταστική θέα στον Κορινθιακό κόλπο όπου κυριαρχεί το πράσινο. Εδώ ο χρόνος κυλάει αργά και η πρωινή αύρα ευωδιάζει έτσι καθώς μυρώνεται από βότανα του βουνού και την αλμύρα της θάλασσας.

Κάπου ανάμεσα στην περιοχή του Καθολικού και του Άνω Διακοπτού θεωρείται ότι βρισκόταν κτισμένη στην αρχαιότητα η πόλη της Βούρας.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα Πνευματικό Κέντρο και καφενείο. Τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει ομορφύνει σημαντικά καθώς γίνονται ανανεώσεις και συντηρήσεις σε παλιά σπίτια που ελκύουν νέους κατοίκους μόνιμους και προσωρινούς. Στο Καθολικό επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό ενώ παράλληλα αποτελούσε την έδρα της παλαιότερης Μητρόπολης Κερνίτσας.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 84

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Διακοπτού βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο Ελαιώνας (Τρυπιά) που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών και διαθέτει όλη την υποδομή για ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση. Εδώ λειτουργούν σε επάρκεια, και όχι μόνο το καλοκαίρι, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ταβέρνες και μπαρ.

Στην όμορφη βοτσαλένια παραλία του σίγουρα θα χαρείτε μοναδικές και ξένοιαστες διακοπές που μπορούν να περιλαμβάνουν χαλάρωση ή κοσμικούς ρυθμούς, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Στο χωριό δεσπόζει ο ναός του Αγίου Βασιλείου που γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου ενώ το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου διαθέτει εκεί μετόχι και κτήματα.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 812

ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΑ

Τα Ζαχλωρίτικα είναι ένα γραφικό χωριό δυτικά του Διακοπτού, στους πρόποδες του όρους Μαραθιά. Η εκκλησία τους, ο Άγιος Χαράλαμπος, γιορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου. Στο κέντρο του χωριού σας περιμένουν αιωνόβια πλατάνια για να καθίσετε στη σκιά τους και να απολαύσετε τον καφέ σας, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα από την πολύβουη σύγχρονη καθημερινότητα. Η περιοχή παράγει προϊόντα που ταυτίζονται με την υγιεινή διατροφή, όπως ελαιόλαδο, πορτοκάλια, λεμόνια, κρασί, κηπευτικά κ.α.

Στο βουνό, που επιβλητικά ξετυλίγει τον όγκο του πάνω από τα Ζαχλωρίτικα, βρίσκεται ένα σπήλαιο το οποίο ταυτίζεται μ’ αυτό του Ηρακλή. Ο Παυσανίας αναφέρει για το σπήλαιο αυτό ότι κατεβαίνοντας από τη Βούρα (αρχαία πόλη) προς τη θάλασσα συναντά κανείς το ποτάμι του Βουραϊκού και βλέπει μέσα σε σπηλιά το άγαλμα του Ηρακλή. Αυτή η αναφορά αποτελεί και τη πιο αξιόπιστη μαρτυρία για την ακριβή θέση όπου βρισκόταν το σπήλαιο που είχε αφιερωθεί στη λατρεία του μεγαλύτερου ημίθεου της αρχαιότητας.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 434

ΕΛΙΚΗ

Η Τοπική Κοινότητα της Ελίκης βρίσκεται στους πρόποδες του όρους του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα όμορφο αναπτυγμένο με περιποιημένα σπίτια και κήπους. Η κεντρική εκκλησία, ο Άγιος Αθανάσιος γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου οπότε οργανώνεται και θρησκευτικό πανηγύρι.

Το όνομά της η σημερινή Ελίκη το οφείλει στην ομώνυμη αρχαία πόλη που είχε ιδρύσει ο Ίων προς τιμήν της γυναίκας του Ελίκης. Η πόλη αυτή βυθίστηκε αύτανδρη έπειτα από δυνατό σεισμό του 373 π.Χ. Τις έρευνες της επιστημονικής ομάδας Κατσωνοπούλου – Σότερ κατά το έτος 2001 συνόδευσε μια σημαντική τριπλή ανακάλυψη: εντοπίστηκαν τα πρώτα κατεστραμμένα κτίρια της χαμένης κλασσικής πόλης, ανακαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα προγενέστερου οικισμού της εποχής του Χαλκού στην περιοχή της Ελίκης και εντοπίστηκε ο κύριος παραλιακός οδικός άξονας που κατασκευάστηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και συνέδεε την Ελίκη με τις άλλες πόλεις της Αιγιάλειας.

Το μεγάλο “μυστήριο” αλλά και η πρόκληση για τους ανά την γην αρχαιολόγους παραμείνει η εύρεση της βυθισμένης πολιτείας η οποία αναμένεται να δώσει πλούσιες πληροφορίες και ανεξάντλητο υλικό μελέτης για τη ζωή ως τον 4ο αιώνα π.Χ.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 565

ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ

Η ονομασία του χωριού προήλθε από ένα Μύλο που βρισκόταν στη ρίζα του βουνού. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Με μια πεντακάθαρη παραλία με καταγάλανα νερά, όπου θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ και γενικότερα μια όμορφη και σωστή τουριστική υποδομή.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι χτισμένη το 1903 και έχει αγιογραφίες του μεγάλου Ακρατινού αγιογράφου Γιώργου Κανελόπουλου. Εορτάζει δε στις 15 Αυγούστου.

Στην περιοχή του Ριζόμυλου βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφικές δραστηριότητες από την αρχαιολόγο κα Ντόρα Κατσωνοπούλου, με ήδη σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τις έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ελίκης.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 359

ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Δίπλα στην Ελίκη βρίσκεται η Νέα Κερύνεια, ένα καινούριο χωριό με σύγχρονα σπίτια και μια μεγάλη πλατεία στην οποία έχει ήδη κτιστεί ένα υπαίθριο θέατρο ενώ τώρα χτίζεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Κάθε χρόνο, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο δήμος Διακοπτού οργανώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Ελίκεια – Ποσειδώνια” και η έναρξη των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιείται στην Ελίκη. Πετυχημένες εκδηλώσεις γίνονται όμως και σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια κ.α.

Το παλαιότερο χωριό Κερύνειας (Γαρδενά ή Άνω Κερύνεια) βρίσκεται ορεινότερα σε απόσταση περίπου 4χλμ. Ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τις γεωργικές εργασίες: αμπελουργία, ελαιοπαραγωγή και σταφιδοπαραγωγή.

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 435

ΒΡΩΣΘΕΝΑ

Το χωριό “Βρώσθενα” η’ “Λόφος”, της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, βρίσκεται καρφωμένο στο βουνό, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το Διακοπτό και σε υψόμετρο 800 μέτρων, στο δρόμο προς το Μέγα Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα. Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες. Το συναντάμε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο, στο “κτηματολόγιο της Βοστίτσας”, των Ενετών, με την ονομασία “Βρεστενα” η’ “Βρώστενα”, ως μαχαλά του τότε Διακοπτου. Το κείμενο είναι του 1690. Στο 1818 αναφέρεται στο αρχείο του λοντου, ως “χωριό με 12 σπίτια”. Στο 1821 εκεί μένει ο προύχοντας και αγωνιστής Χριστόδουλος Χαλάμπης. Ο γιος του Αντρέας, συμμετέχει στην περίφημη “συνέλευση της Βοστίτσας”, το Γενάρη του 1821.

Το χωριό έχει έναν ακόμα αγωνιστή, τον Κουμούτσο, που χτυπά τους Αιγύπτιους στο φαράγγι του Βουραϊκού στα 1827. Μετά την επανάσταση, η Βρώσθενα εντάχθηκε στο Δήμο Βουρών. Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, πολλοί κάτοικοι του χωριού, κατέβηκαν στο σημερινό Διακοπτό. Την ίδια περίοδο, εγκαταστάθηκαν στο χωριό, οικογένειες από την Ζαχλωρού και τα χωριά των Καλαβρύτων. Στα 1912 εντάσσεται στην κοινότητα Διακοπτού. Την δεκαετία του 1950 η “Βρώσθενα” μετονομάζεται “Λόφος”. Στο κέντρο του χωριού, υπάρχει ένας μεγάλος πύργος, που ονομάζεται “το αρχοντικό του πασά”. Την κατασκευή του την άρχισαν μάλλον οι Ενετοί και την τελείωσαν οι Τούρκοι. Οι θρύλοι για αυτόν πολλοί.

Σε λίγη απόσταση από το χωριό, ξεχωρίζει ένα παλιό ξωκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγία. Είναι κτισμένο πιθανότατα πάνω σε αρχαίο ναό. Ο θρύλος αναφέρει, ότι από εκεί ξεκίνησαν οι μοναχοί για να φτιάξουν το μεγα σπήλαιο. Μέχρι τα τέλη του δέκατου ενάτου αιώνα, υπήρχε εκεί καλόγερος. Η εκκλησία του χωριού Είναι ο “άγιος Γεώργιος”, αλλά το χωριό έχει πανηγύρι, των “αγίων αποστόλων”, 29-30 Ιουνίου. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, κάθε χρόνο, διοργανώνεται από το σύλλογο του χωριού, η “γιορτή της προβατίνας”. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν και ασχολούνται, κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και τώρα τελευταία και με τον τουρισμό

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Αχαΐας είναι αυτή που καλύπτεται από τον ορεινό όγκο του Χελμού. Η όμορφη και γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού, ενώ απέχει 77χλμ. Από την Πάτρα και 190χλμ. από την Αθήνα. Η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η άφιξη στα Καλάβρυτα θυμίζει στον επισκέπτη ότι το ταξίδι στην ομορφιά και την ιστορία συνεχίζεται.  Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον και η ποικιλία της βλάστησης συνδυάζονται αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και την ιστορία των Καλαβρύτων.

Κατά την αρχαιότητα, στη θέση των Καλαβρύτων βρισκόταν η πόλη Κυναίθα που καταστράφηκε από τους Αιτωλούς και ξαναχτίστηκε επί Ρωμαιοκρατίας από τον αυτοκράτορα Ανδριανό. Στις αρχές του 13ου αιώνα πέρασε στα χέρια των Φράγκων ενώ το φρούριο του οποίου ερείπια δεσπόζουν μέχρι σήμερα πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο έχει συνδεθεί με την οικογένεια Παλαιολόγων.

Τα Καλάβρυτα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, το Μάρτιο του 1821. Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 21/03/1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την επανάσταση, υψώνοντας το ιερό λάβαρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί από τους πολυτιμότερους Εθνικούς θησαυρούς.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανικοί κατακτητές μπήκαν στα Καλάβρυτα και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σημάδεψαν τα Καλάβρυτα. Στις 13/12/1943 τα Ναζιστικά Στρατεύματα εκτέλεσαν όλο των ανδρικό πληθυσμό 14 ετών και άνω και έκαψαν ολοσχερώς την πόλη. Ζωντανό μνημείο των τραγικών γεγονότων είναι ο “Τόπος Θυσίας” στο λόφο του Καπή, και το Δημοτικό σχολείο που στεγάζει το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της προνομιακής τους θέσης και του σπάνιου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε μοναδικά αξιοθέατα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, πατροπαράδοτους οικισμούς και χωριά, με αποκορύφωμα την απαράμιλλης ομορφιάς φύση που την αγκαλιάζει.

ΣΟΥΙΤΕΣ

GALLERY

LIKE

Like us

HOTELS