Το χωριό “Βρώσθενα” η’ “Λόφος”, της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, βρίσκεται καρφωμένο στο βουνό, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το Διακοπτό και σε υψόμετρο 800 μέτρων, στο δρόμο προς το Μέγα Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα. Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες. Το συναντάμε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο, στο “κτηματολόγιο της Βοστίτσας”, των Ενετών, με την ονομασία “Βρεστενα” η’ “Βρώστενα”, ως μαχαλά του τότε Διακοπτου. Το κείμενο είναι του 1690. Στο 1818 αναφέρεται στο αρχείο του λοντου, ως “χωριό με 12 σπίτια”. Στο 1821 εκεί μένει ο προύχοντας και αγωνιστής Χριστόδουλος Χαλάμπης. Ο γιος του Αντρέας, συμμετέχει στην περίφημη “συνέλευση της Βοστίτσας”, το Γενάρη του 1821.
Το χωριό έχει έναν ακόμα αγωνιστή, τον Κουμούτσο, που χτυπά τους Αιγύπτιους στο φαράγγι του Βουραϊκού στα 1827. Μετά την επανάσταση, η Βρώσθενα εντάχθηκε στο Δήμο Βουρών. Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, πολλοί κάτοικοι του χωριού, κατέβηκαν στο σημερινό Διακοπτό. Την ίδια περίοδο, εγκαταστάθηκαν στο χωριό, οικογένειες από την Ζαχλωρού και τα χωριά των Καλαβρύτων. Στα 1912 εντάσσεται στην κοινότητα Διακοπτού. Την δεκαετία του 1950 η “Βρώσθενα” μετονομάζεται “Λόφος”. Στο κέντρο του χωριού, υπάρχει ένας μεγάλος πύργος, που ονομάζεται “το αρχοντικό του πασά”. Την κατασκευή του την άρχισαν μάλλον οι Ενετοί και την τελείωσαν οι Τούρκοι. Οι θρύλοι για αυτόν πολλοί.
Σε λίγη απόσταση από το χωριό, ξεχωρίζει ένα παλιό ξωκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγία. Είναι κτισμένο πιθανότατα πάνω σε αρχαίο ναό. Ο θρύλος αναφέρει, ότι από εκεί ξεκίνησαν οι μοναχοί για να φτιάξουν το μεγα σπήλαιο. Μέχρι τα τέλη του δέκατου ενάτου αιώνα, υπήρχε εκεί καλόγερος. Η εκκλησία του χωριού Είναι ο “άγιος Γεώργιος”, αλλά το χωριό έχει πανηγύρι, των “αγίων αποστόλων”, 29-30 Ιουνίου. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, κάθε χρόνο, διοργανώνεται από το σύλλογο του χωριού, η “γιορτή της προβατίνας”. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν και ασχολούνται, κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και τώρα τελευταία και με τον τουρισμό